ZAUZETA DECA – MIRNI RODITELJI

Posted on

Deci retko šta dugo drži pažnju i vrlo lako im postane dosadno. Pronaći odgovarajuću aktivnost za decu koja će im biti interesantna može biti ponekad teško. Navodimo neke primere i savete kako biste Vi sačuvali svoj mir.
Aktivnosti za decu bi trebalo da uključuju i nestruktuiranu igru. I ako je vrlo dobro da ste Vi oni koji organizuju aktivnosti, takođe je vrlo bitno da deca imaju vremena i za nestruktuiranu igru. Dopustite detetu da samo pronađe nešto što ga zabavlja – igre pretvaranja su one koje dozvoljavaju deci da razvijaju svoju maštu i kreativnost.
Interakcija sa drugom decom je vrlo vredna. Ukoliko imate više od jednog deteta ili puno dece u komšiluku, biće Vam lakše da organizujete zajedničko druženje. Čak i ako je potrebno da se dosta potrudite oko same organizacije, uradite to. Deca uče jedna od drugih i razvijaju socijalne veštine. Ovo je mnogo bolje od gledanja televizije ili vremena provedenog pred računarom.
Usredsredite se na igre na otvorenom i fizičke aktivnosti napolju. Ukoliko imate dvorište ili baštu, utoliko bolje, ukoliko nemate organizujte odlazak do igrališta ili aktivnosti na otvorenom poput vožnje bicikle, šetnje do prodavnice ili brzog hodanja. Napravite kućicu na drvetu ili postavite ljuljašku kako bi Vaša deca bila aktivna.
Uključite klince u neki projekat. Ukoliko se bliže praznici, uključite decu u pravljenje dekoracije. Ukoliko je nekom uskoro rođendan, organizujte proslavu zajedno sa decom ili ih angažujte da prave ili umotaju poklone ili čestitke. Ovakvi projekti su uzbudljivi deci i drže ih okupiranim.
Pokušajte da saznate šta je to u čemu Vaše dete uživa. Ukoliko dete voli da crta, ohrabrite razvijanje tih veština kupovinom potrebnih alata i pronađite na internetu dodatne informacije. Slično tome, ukoliko je zainteresovano za neki sport, učlanite ga u klub ili organizujte tu aktivnost sa prijateljima i komšijama.

Ne navaljujte. Možda mislite da je određena aktivnost prikladna za decu tog uzrasta i terate i Vaše dete da to radi. Nemojte da navaljujete ukoliko dete nije zainteresovano da ne bi stvorilo odbojnost.
Igrajte se porodično. Bez obzira da li je reč o društvenim igrama, pikniku, bacanju frizbija u dvorištu ili šetnji do igrališta – uradite to svi zajedno. Deci će biti zabavna fizička aktivnost, a pomoći će vam i da se zbližite kao porodica.
Pronađite stvari na internetu. Postoji veliki broj ideja i projekata koji su dostupni na internetu kada je reč o aktivnostima za decu. Neke od njih su slagalice, animirane priče, edukacione igre i slično.
Razmislite o hobiju. Pronađite interesantan hobi koji je odgovarajući za decu tog uzrasta. Na neformalnim časovima, klinci lako stvaraju prijatelje i uživaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *