IGRE ZA DECU PREDŠKOLSKOG UZRASTA KOJE ĆE IM POMOĆI DA UČE DOK SE IGRAJU

Posted on

Predškolski uzrast se obično smatra periodom od četvrte do šeste godine, odnosno dete koje za godinu ili dve kreće u školu. Deca koja su prohodala su razvila neke osnovne veštine koje će igrama za predškolsku decu poboljšati. U ove dve predškolske godine deca počinju da razvijaju socijalne veštine, kako uče o igranju i deljenju sa drugom decom. U toku godine koja prethodi školskoj, Vaše dete će morati da razvije veštine koje će mu omogućiti da napravi prelaz u novu fazu njihovog života.
Deca predškolskog uzrasta razvijaju veću kontrolu nad glavnim mišićima u telu i koordinacija očiju i ruku postaje preciznija. Igre sa loptom su dobre aktivnosti za ovaj period, a bacanje, hvatanje, šutiranje ili kotrljanje lopte ka određenoj meti ili golu predstavlja veliku zabavu.
U ovim godinama, većina dece već zna da vozi biciklu i to predstavlja odličnu vežbu. Takođe, možete odvesti Vaše klince do obližnjeg igrališta gde će penjanjem ili ljuljanjem dodatno razvijati mišiće.
Igranje u pesku ili sa vodom uvodi osnovne naučne teorije o zapremini, meri, uzroku i posledicama. S obzirom da su deca u ovim godinama izuzetno znatiželjna, pomozite im da naprave malu baštu znanja koja će biti dobra kako zbog učenja tako i zbog odgovornosti. Dajte im da posade seme, naučite ih kako da polivaju pravilno i posmatrajte njihovo uzbuđenje kada nikne biljka.
Fine motorne veštine se najviše razvijaju u ovom periodu, pa im pružite igrice koje će im omogućiti da ih dodatno uvežbaju. Postoji veliki broj vežbi koje se rade pre učenja pisanja, razne dečije knjige gde mogu pisati kosu tanku i uspravnu debelu liniju.

Deca takođe uživaju i dok crtaju, boje, slikaju ili rade neke druge kreativne aktivnosti poput pravljenja oblika pomoću testa ili sečenje raznobojnih samolepivih papira. Naučite dete koja je koja boja i kako mogu dobiti treću mešanjem dve ili pravite razne oblike pomoću lišća.
Svakodnevno čitanje Vašem detetu će pomoći da zavole knjige, tako da će kada krene škola navika učenja doći malo lakše. Deca ubrzo odluče koja im je omiljena knjiga i žele da je čuju iznova i iznova, pa će uskoro početi i da recituju kada vremenom nauče tekst napamet.
Pospešite razvijanje socijalnih veština tako što ćete klinca voditi na igrališta ili u igraonice sa decom Vaših prijatelja. Kada napune četiri godine, većina dece voli da im dođe društvo kako bi se igrali, biće im potreban nadzor i možda neka ideja o igri, ali treba ih ostaviti i same da se igraju.
Igra može biti kako zabavna tako i edukativna. Upotrebite svoju maštu ili izaberite neki od naših predloga i uživajte u celodnevnoj zabavi sa klincima, pre nego što krenu u školu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *