EMOCIONALNI RIZIK U IGRI

Posted on

Duboka igra se obično definiše citatom Boba Hjuza kao „igra koja omogućava detetu da se nađe u susret sa rizičnim ili čak potencijalno smrtonosnim iskustvima, kako bi razvilo veštine preživljavanja i pobedilo strah“. Mnogi je znaju kao onaj trenutak kada se penjete do najviše grane drveta, gledate na dole i osećate kako vam lupa srce, dlanovi se znoje, i instiktivno znate da je to bitan trenutak, ili u igri potrage kada nalazite sebe kako sedite sklupčani sa dubokim glasnim disanjem i realnim strahom. Rizik i strah u igri dolaze do same srži igrača jer je duboka igra intenzivno lična. To je bitka unutar nas, bitka sa strahom i rešenost da se taj strah prevaziđe. Hoću li skočiti, ili krenuti dugim posramljenim putem nazad niz stepenice, znajući da je strah pobedio?
Vidimo decu kako igraju igre koje su za njih opasne, igre kojima prolaze kroz lične poteškoće i iz kojih izlaze jača nego ikada.
Rizična igra se obično označava kao ona vezana za fizičke uslove, ali takođe može biti i društvena ili kreativna jer emocionalna uloga nije manja od fizičke. Nastup pred publikom se može posmatrati kao rizična igra, jer strah od sramote ili ismevanja daje dodatnu težinu nečijem čulnom iskustvu i gura učesnika i više nego što je i sam mislio da je u njegovoj mogućnosti. Emocionalne opasnosti u isprobavanju nečeg novog, dolaska na događaj samostalno i nesigurno, stvaranja prijatelja ili neprijatelja, čuvanja ili deljenja tajni – ovo su sve ogromni događaji kako za decu tako i za odrasle, i oni su suštinski u iskustvima igranja.
Emocionalni rizik se može kombinovati sa fizičkim rizikom, što bilo ko ko balansira između želje da se pokaže i uzbuđenja od izazova može da posvedoči. Uzevši to u obzir, kao i verovanje da deca treba da odrede igru na osnovu svojih potreba, interesovanja, mogućnosti i želja, ono što mi kao roditelji možemo da uradimo je da se postavimo kao podloge i ublažimo pad koliko je to moguće.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *