KOORDINACIJA

Posted on

Koordinacija predstavlja sposobnost da se razvijaju obrasci kretanja sa efikasnom integracijom vizuelnih informacija sa pokretanjem udova. Kako bi se napravio najmanji pokret potrebno je da skeletni sistem, mišići i nervni sistem rade zajedno, dok hodanje zahteva pokretanje 54 mišića u stopalima, nogama, kukovima i leđima.
Kod dece se koordinacija motornih veština razvija kako odrastaju i upoznaju nove aktivnosti. Nove veštine kod mlađe dece predstavljaju lokomotorne, manje motorne veštine i stabilnost, gde sve zahtevaju koordinaciju. Lokomotorna kretanja, poput trčanja, skakanja i penjanja, kao i male motorne veštine – bacanje i hvatanje, se usavršavaju fizičkim razvojem, iskustvom i vežbom kroz igru. Deca školskog uzrasta poboljšavaju ove veštine i pokazuju bolja dostignuća u fleksibilnosti, balansu, agilnosti i koordinaciji.
Balans i koordinacija su uključeni kada dete uči da vozi biciklu, šutira loptu i penje se uz drvo. Obično preskakanje konopca pomaže u razvoju koordinacije i drugih motornih veština. Deca se razvijaju različitiom brzinom, a postoji veliki broj vežbi koje se mogu raditi kako bi se poboljšala spretnost i koordinacija dok se igraju. Udaranje teniske loptice ili ubacivanje lopte u koš neke su od veština za koje je potrebna vežba.
Igrališta su oduvek pomagala u poboljšavanju dečije koordinacije. Guranje vrteške i ljuljanje sa grede iznad nivoa glave zahtevaju vežbanje kako bi se razvila potrebna koordinacija. Savladavanje izazova na igralištu poput trčanja, penjanja, prolaženja četvoronoške kroz cevi i tunele i pentranja po visokim gredama dovodi do poboljšanja samopouzdanja kod dece, kao i unapređenja motornih veština.
Mnoge inovacije su razvijene u proizvodnji opreme za dečija igrališta kako bi se uveo pokret. Trake koje se pomeraju i neravne površine, rotirajući točkovi, stenoviti zidovi i mreže, kao i druga nova oprema predstavlja pregršt mogućnosti za igru dok istovremeno povećava agilnost, balans, koordinaciju i snagu kod dece.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *