POVEĆAVANJE PAŽNJE IGROM

Posted on

Fokusirana pažnja, često nazivana i regulacija pažnje, predstavlja mogućnost da se skreće i fokusira pažnja, kao i da se blokiraju irelevantne informacije kada je to potrebno. Ovo je umeće za koje je potrebno dosta vremena da se ovlada. Možemo videti osnovno fokusiranje pažnje kod bebe već od 4 meseca starosti, ali to nije ni nalik samokontrolisanoj mogućnosti koju imamo mi kao odrasli. Uopšteno je mišljenje da se do pete godine samokontrola dosta razvije, ali do tada nije kompletirana u potpunosti ova mogućnost. Jedna studija je čak pokazala kako sve do devete ili desete godine ne postoji mogućnost da se isključi pozadinska buka.
Postavlja se pitanje kako deca razvijaju ovu mogućnost promene fokusa pažnje? Postoji mnogo načina na koji deca razvijaju regulisanje pažnje, ali jedan od najprirodnijih je kroz nestruktuisanu igru, naročito maštovitu slobodnu igru i igru napolju. Istraživanja podržavaju ovu ideju, iako nije potpuno jasno da li igra dovodi do bolje regulacije ili bolja regulacija dovodi do toga da deca imaju maštovitije igre.

Ideja da igra vodi do boljeg regulisanja pažnje ima smisla. Kada se deca nalaze u situacijama da moraju da donose odluke, stimulišu se oblasti mozga odgovorne za izvršne funkcije. Samo zamislite dete koje pokušava da napravi kulu od blokova. Ovo predstavlja odličnu vežbu regulisanja pažnje, s obzirom na koncentrisanje na detalje i rešavanje svih problema koji se nađu na putu deteta i uspešno izgrađene kule.
Jedna od najboljih stvari koje Vi kao roditelji možete uraditi za Vaše dete je da ga ohrabrite da stvori imaginarni svet i uključi se u raznovrsne igre, uključujući igre gde sami zamišljaju i stvaraju.
Evo nekoliko saveta kako biste ohrabrili kreativnu i nezavisnu igru.
1. Počnite što pre. Čak i bebe mogu samostalno da se zabavljaju na nekoliko trenutaka. Kada se to desi, udaljite se, posmatrajte i uživajte.
2. Ograničite pasivne igračke. Dok su još mali, ograničite igračke za decu koje imaju puno svetla, zvukova i slično. Umesto njih, uzimajte igračke sa kojima se deca mogu igrati na različite načine. Blokovi, vozići, dečije kućice, kuhinje, plastična hrana, imaju bezbroj mogućnosti kako se mogu koristiti i vode ka kreativnoj i igri punoj mašte.
3. Igrajte se sa Vašom decom i izdvojite i vreme kada će se igrati sa vršnjacima. Deca se uključuju u igranje sa drugom decom kada su na igralištima na otvorenom. Zatvorene igraonice takođe mogu biti zabavne. Možete se i Vi pridružiti, dozvolite detetu da smisli scenario i posmatrajte njihovu maštu na delu.
4. Izdvojite vreme i za aktivnosti otvorenog tipa. Postavite klincima šareni plastelin i sigurno ćete podstaći njihovu maštovitost. Sa mlađom decom sedite par minuta, a zatim ih pustite da sami stvaraju.
5. Igrajte se sa njima na početku dana. Ukoliko se ujutru igrate sa decom, to će dovesti do samostalnije igre u toku dana. Ovo pomaže da im pružite potrebnu pažnju, pa će se u ostatku dana radije igrati sami.
Razvijanje fokusiranje pažnje je vrlo bitna veština, a rano detinjstvo predstavlja osetljiv period za razvoj. Kada razmišljate o igri Vašeg deteta, mislite manje na to šta bi zabavilo Vašeg klinca, a više na to šta bi moglo da im pomogne u maštovitom stvaranju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *