UNIVERZALNI DIZAJN

Posted on

Dizajn dečijih igrališta je tokom godina evoluirao i sada nudi široki dijapazon opreme i elemenata od tradicionalnih čeličnih struktura koje su betonirane i poređane jedna pored druge, do savremenijih struktura sa maštovitim i inovativnim elementima kako bi dodatno zainteresovali decu.
Grupa arhitekata, dizajnera proizvoda, inženjera i istraživača u oblasti životne sredine je sarađivala na pravljenju smernica za dizajn proizvoda i okruženja koje mogu da koriste svi ljudi, u najvećoj mogućoj meri, bez potrebe za prilagođavanjem ili specijalizovanim dizajnom. Ovi principi uzimaju u obzir šire potrebe stanovništva, a koncept dizajna je nazvan univerzalni dizajn.
Sedam principa Univerzalnog dizajna su:
1. Iste mogućnosti za korišćenje – Dizajn je koristan i tržišno prihvatljiv za osobe sa različitim mogućnostima.
2. Fleksibilnost u korišćenju – Dizajn prilagođava širok spektar individualnih predispozicija i sposobnosti.
3. Korisno i intuitivno – Korišćenje dizajna je jednostavno razumeti, bez obzira na korisnikovo iskustvo, znanje, jezičke sposobnosti ili trenutni nivo koncentracije.
4. Uočljive informacije – Dizajn efikasno uspostavlja neophodne informacije za korisnike, bez obzira na ambijentalne uslove ili korisnikove senzorne sposobnosti.
5. Tolerancija na greške – Dizajn umanjuje rizike i štetne posledice slučajnih / nenamernih postupaka.
6. Mali fizički napor – Dizajn se uspešno koristi i lak je jer zahteva minimum napora.
7. Veličina i prostor za pristup i korišćenje – Odgovarajuća veličina i prostor su obezbeđeni za pristup, manipulaciju i korišćenje, bez obzira na veličinu korisnikovog tela, njegovo držanje ili pokretljivost.

Svrha upotrebljavanja ovih sedam principa Univerzalnog dizajna na dečija igrališta je da bi se omogućila igra gde je svako dete dobrodošlo, bez obzira na njegovu sposobnost ili invaliditet, i imaće fizičke, razvojne, emocionalne i društvene koristi od okruženja. Sa svim ovim smernicama na umu, firma Parkotek nudi izradu idejnog rešenja dečijeg igrališta za traženu lokaciju, poštovajući želje naručioca u pogledu opreme, starosnog uzrasta dece kojoj je namenjeno igralište, maksimalnom budžetu…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *