Skrivene opasnosti na igralištima

Posted on

Kada izvodimo decu na igralište, mi kao roditelji moramo biti na oprezu kako bi dobar provod bio zagarantovan. Dodatne opasnosti koje se javljaju su uglavnom prirodne, ali ima i onih koje je čovek sam napravio.

Žileti i igle se mogu naći na igralištima. Kako igrališta predstavljaju javnu svojinu, može im se pristupiti i u toku noći. Često su mesto okupljanja omladine. Nažalost, to znači da se tu mogu naći i narkomani koji ostavljaju stvari za sobom. Treba povesti računa o tome, jer se preko igle deca mogu zaraziti teškim bolestima, poput HIV-a, hepatitisa B ili C, dok se žiletima mogu napravite velike posekotine.

Ostale opasnosti koje se nalaze na igralištima, a iza njih stoje ljudi, uključuju i smeće, arsenik, olovne boje i oštre predmete. Arsenik se može naći kod opreme napravljene od presovanog drveta. Neka igrališta koja su odavno izgrađena mogu sadržati elemente koji su farbani olovnim bojama. Oštri predmeti se danas skoro svuda mogu naći. Potrebno je proveriti igralište pre nego što deca krenu sa igrom.

 

pesak i kofice kamenje

 

Što se tiče prirodnih opasnosti, neke od njih su izmeti životinja, pčele, otrovne biljke i životinje poput paukova i zmija. Životinjski izmeti stvaraju bakterije koje mogu nauditi deci. Nepokriveni delovi sa peskom su najčešće mesto odakle vreba ova opasnost. Pčele, sa druge strane, ne retko prave svoje košnice u šupljinama elemenata.

Biljke koje su opasne za decu i ljude, a rastu na našim područjima su: ljutić, narcis, hrizanteme, bobice zove, zumbul, bršljan, hortenzija, đurđevak… Ljutić ne bi trebalo da se bere jer njegovo ulje iz stabljike može stvoriti plihove, a ako mališan slučajno proguta deo biljke dolazi do ozbiljnih oštećenja digestivnog trakta. Ukoliko se narcis često bere ili miriše može izazvati mučninu ili povraćanje, što se javlja i kod bobica zove. Listovi hrizanteme mogu prouzrokovati dermatitis. Vrlo otrovan može biti i najmanji deo zumbula, kao i bršljana, ako se proguta. Cvet hortenzije predstavlja opasnost jer izaziva povraćanje i bolove u stomaku. Đurđevak, iako prelepa biljka, može biti i te kako opasna i to cela. Potrebno je obavezno oprati ruke nakon dodira sa njom, jer može izazvati vrtoglavicu, mučninu, povraćanje…

Sledeći put kada vodite mališane do igrališta, imajte na umu i ove stvari kako bi im iskustvo bilo zabavno i bezbedno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *