Konstruktivna igra

Posted on

dete ređa blokoveKada deca manipulišu svojim okruženjem kako bi stvorila stvari, ona učestvuju u konstruktivnoj igri. Eksperimentisanjem sa materijalima, prave kule od blokova, konstruišu objekte od raznih sitnih delova, igraju se u pesku i crtaju pomoću krede. Deca uče osnovna znanja o slaganju, građenju, konstruisanju i crtanju, uz otkrivanje koje kombinacije idu zajedno.

Konstruktivna igra fokusira mališane da izmišljaju i istražuju nove mogućnosti. Oni imaju prirodnu znatiželju da sami otkrivaju stvari, i grade svoje znanje kroz aktivno ispitivanje i sakupljanje informacija kroz ovakav način igre.

Nakon druge godine, deca su u mogućnosti da se igraju u dužim vremenskim periodima uz jednu aktivnost. Ona prelaze sa funkcionalne igre, gde dete koristi materijale na jednostavne, ponavljajuće i istraživačke načine, na konstruktivnu igru sa svrsishodnim aktivnostima koje dovode do kreiranja nečega. Dečija želja za kreiranjem se zadovoljava materijalima poput blokova, boja, makaza, paste, papira, drveta, peska i vode.

U vrtićima ili na igralištima, kutije ili izdvojeni delovi sa peskom predstavljaju odličnu mogućnost za konstruktivnu igru. Korišćenjem lopatica, kofica i drugih posuda i igračaka, deca imaju nebrojano mnogo mogućnosti da istražuju. Igranje u pesku ohrabruje dečiju maštu i kreativnost.

Konstruktivna igra razvija maštu, veštine rešavanja problema, fine motoričke veštine i samopouzdanje. Istraživanja su pokazala da slaganje blokova pomaže deci u učenju važnih prostornih veza koje su potrebne u matematici. Deca koja su ležerna pri pomeranju i rukovanju objektima, postaju komfornija u podešavanju reči, ideja i koncepta. Stvaranje daje deci osećaj dostignuća. Kontrolisanje njihove sredine ih ojačava, pogotovo s obzirom na to da ne postoji dobro ili loše u tim kreacijama. Konstruktivna igra pomeže deci u razvijanju pozitivnih strana karaktera, poput istrajnosti, fleksibilnosti, kreativnosti, hrabrosti, entuzijazma, upornosti i prilagodljivosti. Društvena interaktivnost i deljenje imaginacija su često uključena u konstruktivnu igru, što decu uči o saradnji i većoj odgovornosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *