5 najbitnijih načina kako se deca razvijaju kroz igru

Posted on

Igranje možda deluje jednostavno, ali je zapravo neverovatno kompleksno i iz tog razloga teško za izučavanje. Postoje mnoge koristi igre. U ovom tekstu ćemo se pozabaviti tipovima igre koji utiču na razvoj deteta.

 

  1. Igra vodi do otkrivanja fizičkog sveta

Žan Pijaže bio je švajcarski razvojni psiholog i filozof, poznat po svojoj teoriji kognitivnog razvoja i brojnim eksperimentalnim istraživanjima o mentalnim sposobnostima male dece. Jedna od njegovih ideja, koja je i dan danas podržana, je:

„Svaki put kada neko prerano nauči dete nešto što je ono samo moglo da otkrije, to dete je zauvek uskraćeno da to izume, i kao posledica, da ga u potpunosti razume.“ – Žan Pijaže, 1970.

Pijaže je primetio, kroz igru svoje dece, da time otkrivaju svoj svet i prirodne fizičke i matematičke principe sveta oko nas. Po njegovim rečima, učenje ne predstavlja nešto što se nama dešava, već nešto što mi radimo, odnosno deca kroz igru.

Ukoliko se priključimo i pokažemo deci kako nešto radi, ili to uradimo umesto njih, oduzimamo im radost prvog otkrivanja. Naravno, možemo pomoći deci i navoditi ih, ali naša primarna uloga kao roditelja treba biti pasivna, kako bi deca što više otkrivala samostalno. Mala frustracija je očekivana i možda poželjna kako bi sami rešili problem.

Kako deca prirodno posmatraju, sređuju, mere, upoređuju i igraju se različitim objektima, ona unapređuju osnovne naučne i matematičke veštine.

 

  1. Igra vodi do kreativnog razmišljanja i rešavanja problema

Kako deca otkrivaju svet kroz igru, ona takođe razvijaju veštinu rešavanja problema. Zamislite dete koje pokušava da poveže dva vozića sa magnetima. Vozići imaju pozitivnu i negativnu stranu. Možemo se uključiti i pokazati kako se vozovi povezuju, ali ako ih pustimo da sami kroz aktivno istraživanje dođu do rešenja, zaista će razumeti kako povezivanje funkcioniše. Shvatiće da se vozovi povezuju kada su okrenuti ka određenoj strani. Takođe počinju da klasifikuju vozove. Primetićete da kada vozovi imaju jasniju prednju stranu – kao što su to lokomotive, deca prave manje grešaka, dok sa srednjim vagonima istih krajeva moraju da pokušaju obe.

Ovakva istraživanja uključuju posmatranje, upoređivanje, klasifikaciju i upornost pri isprobavanju različitih načina kako bi se rešio problem.

 

  1. Igra pomaže deci u razvoju samokontrole i socijalnim veštinama

Društvena igra u kojoj se nekoliko deteta igra zajedno predstavlja prirodno okruženje gde će deca učiti i razvijati veštine samoregulacije. Kada deca rade na zajedničkom cilju, moraju da regulišu svoje impulse kako bi sarađivali. Ovo je takođe način na koji deca uče o socijalnim pravilima, poput deljenja, pregovaranja, rešavanja konflikta i kako moraju raditi u grupi, a ne sami, kako bi uspešno rešili nešto. Kognitivna samokontrola, inače poznata kao fokusirana pažnja, se takođe razvija bilo individualno ili u igri sa ostalom decom.

 

  1. Igra gradi zdravi um i telo

Istraživanja na deci su u ovom polju ograničena, ali znamo da je kod odraslih fizička aktivnost, odnosno vežbanje, povezano sa boljim fizičkim zdravljem, smanjenim stresom i manjkom depresije i anksioznosti. Ovo je takođe tačno i za tinejdžere, pa iz toga sledi da je efekat isti i kod dece. Dečija igra dovodi do razvijanja snage i izdržljivosti. Pomeranjem svojih tela deca razvijaju i um i telo. Pored ovog, deci se smanjuje stres nakon igre, na isti način kao što se to ispoljava kod odraslih nakon fizičkih vežbanja.

 

  1. Igra promoviše veze i konekcije

Povezivanje roditelja sa decom kroz igru se može ostvariti na više načina – direktno igranje sa njima i uranjanje u njihov svet dovešće do bliskosti i većeg poverenja, ubacivanjem razigranosti u rutinske aktivnosti navešćemo ih na kooperaciju i učiniti svakodnevne aktivnosti zanimljivijim.

Igranje sa drugom decom dovodi do stvaranja prijatelja. Ona uče da se međusobno pomažu i uključuju u igru. Takođe, uče o deljenju stvari i kompromisima.

 

Kako se vaša deca igraju?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *