Igranje na otvorenom

Posted on

Igranje na otvorenom predstavlja jednu od stvari koje karakterišu detinjstvo, davajući deci mogućnost da istražuju, pronalaze, vežbaju, lutaju, menjaju, stvaraju i uče o svetu oko sebe. Dečije osnovne potrebe za slobodom, avanturama, preuzimanjem rizika, eksperimentisanju i da jednostavno budu deca se pojačavaju okruženjima na otvorenom. Deca se mogu izraziti aktivnijim pokretima, većim aktivnostima, glasnijom i grubljom igrom kada se nalaze napolju.

Postoje dve uobičajene zablude kada je reč o igranju na otvorenom: 1) da je igra na otvorenom samo vreme koje dete provede kako bi potrošilo višak energije i 2) kako su igrališta mesta gde deca razvijaju samo određene motoričke veštine. Postoje ogromni dokazi koji sugerišu da su prednosti igre na otvorenom opsežne. Igrališta su zapravo jedna od najbitnijih okruženja za decu van njihovih kuća. Igrališta novijih dizajna imaju posebne ciljeve za razvoj deteta. Ovakva nova igrališta sadrže opremu koja omogućava deci da sami donose odluke, isprobavaju različite ideje, i unapređuju svoje fizičke sposobnosti.

Slobodna igra na otvorenom je spontana igra koja prirodno dolazi iz dečije znatiželje, ljubavi prema istraživanju i entuzijazma. Deca najbolje uče kada su sva njihova čula uključena i angažovani su u samoinicijativnom, praktičnom istraživanju sveta oko njih. Interakcija sa prirodom omogućava deci da cene prirodni tok stvari oko njih i poštuju prirodu.

 

dečija igra napolju

 

Kada se igraju napolju, deca ostaju aktivna mnogo duže nego unutra. Ovo im omogućava da vežbaju velike grupe mišića u raznim aktivnostima, poput trčanja, penjanja, ljuljanja, skakanja i vožnje bicikle. Kardiovaskularna izdržljivost, velike motoričke veštine i one finije se razvijaju tokom aktivnog igranja napolju. Deca su sposobnija, imaju bolje zdravlje kostiju, bolje držanje tela, i mogu održavati zdraviju težinu tela ukoliko učestvuju u raznovrsnim aktivnostima. Sveukupno zdravlje je poboljšano jer su izložena svežem vazduhu, što se veruje da smanjuje respiratorne infekcije, sprečava širenje bakterija i održava zdrav imuni sistem.

Razvoj socijalnih veština predstavlja takođe jedan aspekt koji se poboljšava aktivnostima na otvorenom. Deca uče da budu kooperativna dok čekaju u redu kako bi se spustila niz tobogan, u radu sa ostalom decom dok prave zamkove od peska, ili igraju dečije igre u grupi. Razvijanje međuljudskih odnosa i rešavanje konflikta su takođe značajne naučene lekcije.

Deca se drugačije igraju napolju nego što to rade unutra, gde je uglavnom usamljena igra. Okruženja na otvorenom nude više prirodnih materijala i veće prostranstvo koje ohrabruje mališane i na igre gde se pretvaraju u pirate, princeze sa svojim zamkovima i razne druge likove. Dečaci se upuštaju u dramatičnije igre, dok su devojčice samopouzdanije pri igri napolju.

A u našem sledećem blogu detaljnije o 5 najbitnijih načina kako se deca razvijaju kroz igru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *