Ograničavanje vremena deci pred ekranom

Posted on

U današnje vreme, većina roditelja se suočava sa pitanjem vremena koje njihova deca provode pred ekranom. Naše roditelje je mučilo gledanje televizora, dok sada treba obratiti pažnju i na mobilne telefone, tablete, kompjutere i video konzole. Pa kako onda najbolje ograničiti to vreme?

 

Američka Akademija Pedijatara definiše vreme pred ekranom kao vreme provedeno uz digitalne medije za zabavu, gde se ne uključuje vreme iskorišćeno za domaće zadatke ili sa edukacionim aplikacijama. Njihovi vodiči za decu su:

  • Deca do 18 meseci i mlađa = bez ekrana
  • Deca od 2 – 5 godina = 1 sat dnevno
  • Deca starija od 6 godina = prema uputstvu roditelja

Dakle, šta se može uraditi kako bi se ograničilo vreme dece pred ekranom, a pritom izbeći napade besa?

 

dete pred ekranom

 

Vodite sopstvenim primerom

Deca upijaju informacije kao sunđeri i imitiraju ponašanje starijih. Upotreba mobilnog telefona i tableta predstavlja odličan primer deci da je potpuno normalno često koristiti digitalne medije. Nažalost, deca ne shvataju da li je ta upotreba povezana sa poslom, plaćanjem računa ili predstavlja čistu zabavu. Oni samo vide nas kako stalno koristimo digitalne medije, i zaključuju da bi tako trebalo i oni da se ponašaju. Potrudite se da njihovu upotrebu svedete na minimum, samo kada je to zaista hitno i nužno. Sve ostalo će moći da sačeka trenutak kada je Vaše dete na spavanju i ne gleda Vas kako stalno koristite telefon ili bilo šta drugo.

 

Instalirajte edukacione aplikacije

Ograničenje vremena pred ekranima se ne odnosi na edukacione aplikacije ili sajtove. Srećom, postoji pregršt zabavnih i obrazovnih aplikacija sa kojima će deca uživati, a Vi nećete morati da brinete jer istovremeno i uče! Druga sjajna stvar kod ovih aplikacija je što su mnoge besplatne, tako da ne morate ni da potrošite puno para.

 

Koristite tajmer

Ukoliko Vaše dete koristi digitalne medije u zabavne svrhe, koristite tajmer kako biste se osigurali da ne prelazite preporučeno ili unapred definisano vremensko ograničenje. Lako je izgubiti pojam o vremenu, tako da će Vam ovo biti od koristi javljajući Vam kada je trenutak da prestanete. Takođe, postoje i aplikacije koje mere vreme Vašeg deteta pred ekranom, kao i ugrađene aplikacije poput YouTube Kids koja Vam dozvoljava da podesite tajmer, i nakon isteka vremena deci više nije dopušteno da gledaju video preko aplikacije.

 

Zaštitite oči Vašeg deteta

Da li ste znali da digitalni uređaji i kompjuteri emituju plavu svetlost? Plava svetlost predstavlja svetlosne zrake sa najkraćom talasnom dužinom i najvećim nivoom energije. „Energija“ prodire sve do pozadine oka, kroz njegove prirodne filtere. Za decu naročito, čiji vid se jošuvek formira, postoji mogućnost da još nemaju zaštitne pigmente u očima koji pomažu pri filtritanju ove plave svetlosti. Za zaštitu možete koristiti kapsule koje se prodaju u bolje snabdevenim apotekama ili naočare u prevenciji negativnog uticaja kompjuterskog zračenja.

 

Igrajte se napolju

I, naravno, kao najbolji predlog za kraj, izvedite Vaše dete u obližnji park! Pored svežeg vazduha, raznih igri u igralištima za decu, druženja sa vršnjacima i sjaset ostalih pozitivnih učinka na zdravlje i razvoj Vašeg deteta – uspećete u odvajanju deteta od ekrana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *