Kvalitet materijala opreme za dečija igrališta

Posted on

Svaki tobogan je isti. Svaka ljuljaška je ista. Svaka klackalica je ista. Greška! Osim po izgledu i bezbednosti, oprema za dečija igrališta se u velikoj meri razlikuje po kvalitetu materijala od kojih je izrađena. Te razlike nisu često uočljive na prvi pogled, ali je kvalitet materijala možda i najbitnija stvar prilikom odabira mobilijara.

10653348_363915153757671_4219749056585464575_nDrveni stubovi, grede, stepenice, platforme i ostali drveni delovi treba da budu od lepljenog lameliranog drveta. Lepljeno lamelirano drvo je građevinski materijal dobijen od tankih drvenih elemenata podjednake širine (dasaka) postavljenih jedan preko drugog, slepljenih u međusobnim spojnim ravninama određenim vrstama lepkova i predstavlja element konstrukcije praktično neograničenih dimenzija poprečnog preseka i dužine. Ovakvi drveni elementi imaju ujednačenije mehaničke karakteristike od masivnog drveta i imaju znatno duži vek trajanja (u smislu deformacija, uvijanja, pucanja).

 

DSCN2211Bočni paneli kod dečijih mobilijara su možda i najosetljiviji delovi i među prvima počinju da propadaju. Oni se u najvećoj meri izrađuju od farbanog vodootpornog špera (blažujke). Ona ima bolje karakteristike od drvenih panela, naročito pod stalnim dejstvom atmosferskih uticaja. Ipak, održavanje u smislu farbanja je nephodno prvi put posle 4-5 a potom na svake 2-3 godine. Potpuno novi i ujedno najkvalitetniji materijal za izradu pločastih panela kod opreme za dečija igrališta je HPL. Samo najbolji proizvođači mobilijara, Parcotechniki kao jedini na srpskom tržištu, mogu da ponude ovaj material na svojim spravama.
To je material koji ima garanciju 20 godina na deformacije i 10 godina na boju! Nemoguće ga je izgrebati, a grafite crtane sprejom za automobile možete izbrisati toplom vodom jer ne prima nikakvu boju.
DSCN2268

Sedište ljuljaške je detalj na koji mnogi ne obraćaju pažnju prilikom odabira opreme i ponuđača. Sedišta od drveta i plastike (fiberglasa) su manje kvalitetna a pritom, što je najbitnije, nisu dovoljno bezbedna. Deca često prilikom silaska, ili iz šale, odgurnu prazno sedište koje lako može da udari direktno u glavu drugo dete koje tu slučajno prolazi do neke druge sprave. Tako nastaju česte rasekotine (manje i veće) i čak ozbiljnije povrede. Stoga i postoji poseban sertifikat koji se izdaje za sedišta i poseban za ljuljaške. Najbolje i najbezbednije sedište za ljuljaške je od aluminijumskog jezgra (zbog čvrstine i dugotrajnosti) obloženo prirodnom mekom gumom (zbog bezbednosti i takođe dugotrajnosti). Prilikom odabira ljuljaške obavezno tražite oba sertifikata kako biste deci pružili maksimalnu bezbednost.

n5Konopci od kojih su napravljene mreže za penjanje treba da su šestoćelijski, i da se sastoje od šest čeličnih, toplo pocinkovanih žica obloženih konopcem od poliamida i upletenih tako da daju snažan i trajan konopac. Mreže za penjanje od ovakvih konopaca trajaće bar 10-20 puta duže i biće mnogo sigurniji za decu od običnih konopaca koje pojedini proizvođači nude.

Ovo su neki od najbitnijih detalja koji prave bitnu razliku između kvalitetnih i manje kvalitetnih dečijih mobilijara. Zato prilikom odabira opreme za dečija igrališta pročitajte tehničku specifikaciju materijala koje proizvođač koristi. Evo naše: Proizvodni program. Takođe, potražite dužinu garancije koju dobijate za mobilijare. Samo oni proizvođači opreme koji su sigurni u kvalitet i dugotrajnost svojih proizvoda mogu ponuditi višegodišnje garancije. Recimo, kompanija Parcotechniki daje garanciju u trajanju 2-20 godina! Pogledajte detaljno na našem web-site-u: Parkotek garancija kvaliteta.
Jednostavno, kada sebi kupujete garderobu ili obuću ne idete u najjeftiniju radnju, nego pridajete mnogo više pažnje kvalitetu i dizajnu. Brendirana garderoba je svakako siguran izbor. Bolje je obuću i garderobu platiti malo skuplje a nositi višestruko duže. To isto važi i za opremu za dečija igrališta!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *