Kako dizajn opreme utiče na broj dece na dečijim igralištima

Posted on

Zbog čega su igrališta za decu u evropskim zemljama mnogo lepša, privlačnija i u besprekornom stanju u odnosu na dečija igrališta u Srbiji? Verovatno ste više puta ovo pitanje postavili sebi, odnosno svaki put kada skoknete do neke razvijenije evropske zemlje ili barem do Grčke na odmor.  Odgovor na ovo pitanje sledi.

Prvi razlog leži u činjenici da se u našoj zemlji mnogo manje sredstava izdvaja za uređenje dečijih igrališta, iako svakodnevno slušamo priče da su deca naša budućnost. Međutim, ovo nije jedini. Razlozi su se kriju još i u:

  1. Nedovoljno razvijenoj svesti se kod uređenja dečijih igrališta moraju pratiti svetski i evropski trendovi u pogledu dizajna. To zapravo znači da deca ne žele da se igraju na spravama dizajniranim pre 30 i više godina, već na istim ili sličnim onima na kojima se igraju njihovi vršnjaci širom sveta. Više o ovoj temi u tekstu koji sledi.
  2. Slabom kvalitetu materijala koji se koriste za izradu dečijeg mobilijara. Ova tema će detaljnije biti obrađena u narednom blogu.

Kada u 2016. godini opremate dečija igrališta mobilijarima za decu dizajniranim ’80-ih godina prošlog veka, bez inovacije u pogledu dizajna, rezultat toga su zapuštena i urasla dečija igrališta.

Primera radi, mladi u Srbiji koriste isključivo telefone, kompjutere, tablete najnovije generacije, a ne one od pre 10 ili više godina. Nije rešenje da tinejdžeru kupite 2016. godine mobilni telefon sa kojim može samo da razgovara i šalje poruke (onaj koji nije “pametni telefon”), kompjuter PC 286 (proizvodio se krajem prošlog veka) i foto aparat koji koristi film. I to sve samo zato što želite da ga impresionirate kako ste mu kupili i kompjuter i telefon i foto aparat odjednom. On će sve te uređaje sklonii na stranu i neće koristiti nijedan, jer su odavno prevaziđeni. Umesto toga, bolje da ste mu kupili jedan smartphone (pametni telefon), koji biste platili manje a u sebi ima sve funkcije kao pomenuta tri uređaja (telefoniranje, kameru, internet).

To isto važi i za opremu za dečija igrališta. Ne treba da ih imresioniramo brojem igrališta, već treba da im pružimo ono što oni zaista žele i zaslužuju, a pritom košta isto ili približno kao oprema koju iz neznanja i dalje koristimo u velikoj meri.

 

9

2014-10-18-13.49

Parkotek dečija igrališta u svojoj širokoj ponudi dečijeg mobilijara ima osnovne sprave za dečija igrališta (ljuljaške, tobogane, klackalice, vrteške….) ali inovativnog dizajna, modernih sedišta i rukohvata i lepše uklopljenih boja. Ovakav mobilijar daleko je privlačniji deci, a po ceni je vrlo konkurentan.

 

13

6n4

Za komplikovanije, specijano dizajnirane komplekse, da i ne  pričamo. Oni su upravo ono što bi svako dete želelo da ima u svojoj okolini.

 

Zaključak je da kada biramo kakvu ćemo opremu ugraditi u neko dečije igralište, treba da oslušnemo šta deca žele i koje su njihove potrebe. Ono što oni žele je da budu deo Evrope i deo sveta. Ukoliko se ne potrudimo da im igrališta budu makar slična onima koja koriste njihovi vršnjaci širom sveta, oni će svoje detinjstvo provesti uz telefone, tablete i kompjutere, jer im je to jedini način da pariraju svojim vršnjacima iz drugih zemalja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *