Bezbednost dece na dečijim igralištima – oprema sa sertifikatom EN1176

Posted on
decije-igraliste-OS-Sava-Jovanovic-Zemun-6
Parkotek decija igralista

Kada je reč o bezbednosti dece na dečijim igralištima trebalo bi govoriti o poštovanju standarda u datoj oblasti, pre svega evropskog standarda EN1176, odnosno SRPS EN1176 koji je srpska verzija istog. Mnogi o ovoj temi ne znaju ništa, neki znaju po nešto, ali evo par reči o samom standardu i poštovanju istog u praksi kod nas u Srbiji.

Gorepomenuti evropski standard odobrio je CEN, tj. Evropski komitet za standardizaciju 25. aprila 2008. godine. On bliže određuje minimalne zahteve za bezbednost dečijih igrališta i sve članice CEN-a su u obavezi da ga se pridžavaju i on kod njih stiče status nacionalnog standarda. Koje zemlje su članice CEN-a, pitate se vi? To su nacionalne organizacije za standardizaciju Austrije, Belgije, Bugarske, Grčke, Danske, Estonije, Irske, Islanda, Italije, Kipra, Letonije, Litvanije, Luksemburga, Mađarske, Malte, Nemačke, Norveške, Poljske, Portugala, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Ujedinjenog Kraljevstva, Finske, Francuske, Holandije, Češke Republike, Švajcarske, Švedske i Španije.

Srbija naravno ima ekvivalentan standard koji se zove SRPS EN1176 i on je objavljen uz dozvolu Evropskog komiteta za standardizaciju CEN. Njega je doneo direktor Instituta za standardizaciju Srbije rešenjem br. 1483/67-51-02/2013 od 26. aprila 2013. godine.

Cilj ovog standarda je smanjenje povreda dece na dečijim igralištima na minimum. Naročito je cilj eliminacija težih povreda, kao što su frakture i potres mozga. Na čak 88 strana osnovne verzije EN1176-1, kao i u ostalim verzijama koje posebno obrađuju ljuljaške – EN1176-2, tobogane – EN1176-3, vrteške – EN1176-5, njihalice EN1176 – 6 itd., detaljno su objašnjena pravila za proizvodnju opreme za dečija igrališta, pravila za izradu projekta uređenja igrališta, potrebne sigurnosne podloge ispod mobilijara, kao i pravila za ugradnju. S’ tim u vezi, da bi svi kriterijumi bili ispoštovani i deca na igralištima potpuno bezbedna, potrebno je birati isključivo opremu koja poseduje sertifikat, uraditi projekat prema uputstvima iz standarda, predvideti adekvatnu sigurnosnu podlogu ispod svih mobilijara i ugradnju izvršiti takođe po standardu.

Firma Parkotek iz Niša rešava sve ove probleme svojim klijentima. Sva naša oprema je već atestirana u skladu sa EN1176 i poseduje sertifikat za to, svojim klijentima nudimo besplatnu izradu idejnog rešenja uređenja dečijeg igrališta uz poštovanje svih uputstava iz standarda, obezbeđujemo veličinu i preporuke o vrsti podloge ispod svakog pojedinačnog mobilijara, i na kraju obezbeđujemo adekvatnu ugradnju ili detaljna uputstva i detalje fundiranja.

U prethodnim redovima opisano je kako bi trebalo postupati u slučaju izgradnje decijeg igralista, ali u praksi je neretko potpuno drugačije. Postoje i oprečna mišljenja stručnih lica da li je u Srbiji do kraja zakonski regulisana obaveza poštovanja standarda SRPS-EN1176 ili nije. Dok jedni tvrde da je Zakonom o opštoj bezbednosti proizvoda regulisano da svaki proizvod mora da bude proizveden po važećim standardima, drugi kažu da će tek novim zakonom koji je u pripremi biti precizirano sve u vezi dečijih igrališta (kao u većini evropskih zemalja). Tada će 95% dečijih igrališta u Srbiji, koja nisu uopšte ili nisu do kraja u skladu sa standardom EN1176, biti zatvorena ili stavljena van upotrebe uklanjanjem mobilijara i biće naložena njihova rekonstrukcija.

Dečija igrališta treba da budu mesta za dečiju igru, radost i ništa drugo. Oni koji opremaju neko igralište, naročito javno, treba da budu svesni odgovornosti koju imaju u tom trenutku. Ne treba čekati da se neko dete, ne daj Bože, povredi pa da se razmišlja o njihovoj bezbednosti. Predupredimo stvari i ponašajmo se odgovorno i profesionalno. Dečija igrališta u evropskim zemljama su raj za decu, a želimo da tako bude i u Srbiji. Želimo da naša deca imaju uslove za mirnu i bezbrižnu igru i detinjstvo, jer time obezbeđujemo uslove da izrastu u bolje ljude.
Deca su naša budućnost!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *